ING: boer profiteert van hogere prijs

Vooral melkveehouders hebben economisch de wind mee, waar dat voor aardappeltelers het weer is. Een koud voorjaar en een droge julimaand zorgen voor hoge prijzen. Dat blijkt uit het agrarisch kwartaalbericht van ING Economisch Bureau.

De productiewaarde van de agrarische sector kan dit jaar stijgen met bijna 3 procent. Dat komt overeen met een toename van 750 miljoen euro.

De positieve prijsontwikkelingen dit jaar dragen daar voor twee derde aan bij, de volumegroei voor één derde, geeft ING Economisch Bureau aan.

Diep dal legpluimvee

Legpluimveehouders gaan na de hoge piek van 2012 dit jaar door een onverwacht diep dal, met een gemiddelde prijsdaling van minstens 30 procent. Ook voor kalverhouders en bloemenkwekers heeft 2013 weinig positiefs in petto.

Gunstig voor de bedrijfsrendementen in de diverse segmenten is dat de recent ingezette tendens tot daling van de voerprijzen stand lijkt te houden.

Export in de lift

De agrarische uitvoer steeg in het eerste halfjaar ondanks een iets duurdere euro 8,5 procent naar een niveau van 26,6 miljard euro. ING Economisch Bureau verwacht dat de euro later dit en volgend jaar langzamerhand verzwakt ten opzichte van dollar en pond.

Dat tilt de agrarische exportgroei naar een nog hoger niveau. 'De Nederlandse producten staan hoog in aanzien', stelt Cor Bruns, ING-sectormanager Agrarisch.

'Zowel de kwaliteitseisen aan het product als de efficiënte en innovatieve manier waarop het product tot stand is gekomen, zijn onder invloed van de Nederlandse consumentenwensen al jaren hoog. Het lijkt er op dat zich dit in nog hogere mate in exportwaarde uitbetaald.

Klik voor sectoroverzicht op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer