Noord-Nederlandse delegatie naar Agrorus

Een noordelijke delegatie onder leiding van de Drentse gedeputeerde Rein Munniksma vertegenwoordigt Noord-Nederland op de Agrorus. Dat gebeurt in het kader van het uitwisselingsproject Agro Valley.

De agrarische vakbeurs Agrorus vindt plaats van 26 tot en met 29 augustus in Sint Petersburg. Het gezelschap bestaat uit ondernemers in de agrarische sector in Noord-Nederland en medewerkers van Hogeschool Van Hall Larenstein.

Nederland is de grootste exporteur van aardappelen naar Rusland. 'Voor Noord-Nederland is de aardappelteelt een belangrijke drager voor de economie en de agribusiness in het bijzonder', zegt Munniksma.

Ontmoetingen

Naast gezamenlijke presentatie op de beurs en een eindseminar van het Agro Valley-project dat in het teken staat van de aardappelteelt, maakt een aantal formele ontmoetingen deel uit van het programma.

Zo zijn er gesprekken met onder andere de Agrocommissie van de Leningrad Oblast en met de State Agrarian University. Mogelijk zet deze universiteit samen met de Wageningen UR een studieprogramma op over aardappelteelt.

Demovelden

Agro Valley biedt Russische boeren ondersteuning vanuit Nederland. Het project bestaat uit vier onderdelen:
teeltanalyse wat betreft opbrengst en bijvoorbeeld het poten van aardappels op een bepaalde diepte om ziektes tegen te gaan;
aanleg van veertien demovelden waarvoor aardappelexportbedrijf HZPC rond Sint Petersburg verschillende rassen heeft gepoot;
opzetten van een proefboerderij in Rusland waar in opdracht van bedrijven onderzoek wordt gedaan naar gewasbescherming en ziektebestrijding;
trainingen waarvoor nu drie Russische trainers zijn aangesteld die agronomen en studenten opleiden.

Deze totaalaanpak van het project laat in de praktijk zien wat de winst van deze samenwerking is, aldus Munniksma.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer