Minder besmetting zebrachips in Idaho

Uit onderzoek van de universiteit van Idaho blijkt dat er dit jaar betrekkelijk weinig aardappelbladvlooien besmet zijn met de bacterie die zebrachips veroorzaakt in aardappelen.

Zebrachips is een bacterieaantasting die bij aardappelen naast een flinke opbrengstderving een karakteristieke verkleuring van het vruchtvlees veroorzaakt. De aantasting wordt overgebracht door aardappelbladvlooien.

Volgens de afdeling entomologie van de universiteit van Idaho is dit jaar slechts 6 procent van de onderzochte bladvlooien daadwerkelijk besmet met de betreffende bacterie Candidatus Liberacter. Vorig jaar was het besmettingspercentage bijna 50 procent.

Warme teeltgebieden

Zebrachips komt vooral voor in warmere teeltgebieden zoals Mexico, Texas en Nieuw-Zeeland. Sinds 2012 is de aantasting echter ook te vinden in het noordwesten van de Verenigde Staten. Volgens deskundigen is zebrachips ook een serieuze bedreiging voor de aardappelteelt in Europa.

De Amerikaanse entomologen gaan ervan uit dat de besmettingsgraad vorig jaar uitzonderlijk hoog was. Een gemiddelde van 6 procent besmette bladvlooien of nog iets lager is volgens hen ook voor de komende jaren te verwachten.

Begin juli

De eerste besmette aardappelbladvlooien (Bactericera cockerelli) zijn dit jaar gevangen op een praktijkperceel in Idaho in de eerste week van juli.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer