Fokwaarde kalvervitaliteit aangepast

Op voorspraak van de Vereniging voor Sperma-importeurs (VSI) worden de gegevens van Jerseykalveren en vleeskalveren niet meegenomen in de fokwaarde voor kalvervitaliteit.

Het kenmerk kalvervitaliteit moet uitdrukken of een stier boven- of onder gemiddelde vitale kalveren vererft. Net voor de geplande invoering bij de stierenindexdraai van april dit jaar zorgde het kenmerk voor reuring in spermaverkopersland.

In tegenstelling tot de verwachting scoorden Holsteinkalveren namelijk gemiddeld beter op vitaliteit dan kruislingkalveren. De importeurs wilden een recheck van de gebruikte gegevens.

Aanpassingen

Die heeft plaatsgevonden en aanpassingen met zich meegebracht. Belangrijkste daarvan is de gegevens van Jersey- en vleeskalveren niet meegewogen worden.

Kalveren in deze categorie gaan namelijk veelal vroegtijdig naar de slager omdat ze dan wel niets waard zijn, dan wel daarvoor gefokt zijn.

Weinig waarde

Voorzitter van de VSI is Walter Liebregts van Koole & Liebregts. Hij stelt dat de aanpassingen goed zijn, maar dat het kenmerk kalvervitaliteit weinig waard is.

'Je kunt er als boer weinig mee. De meerwaarde van kruisen zit voor een belangrijk deel in het heterosiseffect. Dat brengt ook de vitaliteit van de kalveren omhoog. Het is helaas praktisch ondoenlijk om dat in een fokwaarde tot uitdrukking te brengen.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer