'Verbod snavelkappen niet te snel'

De pluimveehouderij kan in 2018 klaar zijn voor het vervroegde verbod op snavelkappen. Daarvan is staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw) overtuigd.

De bewindsvrouw stuurde vandaag antwoorden naar de Tweede Kamer op vragen over het verbod op snavelkappen dat in 2018 van kracht wordt. Aanvankelijk zou dat pas in 2021 zijn. Onder meer de VVD maakt zich zorgen over de snelheid van de maatregel.

Management

Dijksma heeft ‘vertrouwen’ dat het de pluimveehouderij de komende jaren lukt om door managementmaatregelen onverantwoorde risico’s voor het dierenwelzijn te voorkomen. Ze denkt aan aanpassingen op het gebied van afleidingsmateriaal, opfok, huisvesting, klimaat, voer en fokkerij.

Het verbod kan ook ‘economisch verantwoord’ worden ingevoerd, meent de staatssecretaris. Het past in haar beleid ‘om te komen tot een diervriendelijke en economisch verantwoorde pluimveehouderij met in beginsel zo min mogelijk of geen ingrepen.’

Gelijk speelveld

Het argument van een concurrentieachterstand spreekt Dijksma niet aan. Ze wijst op de situatie in veel omringende landen, waar snavelkappen al verboden is of weinig wordt toegepast. Ze belooft wel dat ze in de EU-Landbouwraad zal blijven pleiten voor een gelijk speelveld in Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer