Meer+miniknollen+met+druppelirrigatie
© Nieuwe Oogst

Meer miniknollen met druppelirrigatie

Verschillende systemen van bemesting, bodemverbeteraars en stimulatoren geven bij de teelt van miniknollen geen significante verschillen. Druppelirrigatie lijkt wel een meerwaarde te hebben in de opbrengst en het aantal knollen.

Dat blijkt uit een proef die in opdracht van de Pootaardappelacademie vorig jaar is aangelegd op proefboerderij Kollumerwaard in Munnekezijl. Er zijn 8 verschillende objecten (bemestingssystemen, plantversterkers en irrigatie) in de rassen Kondor en Victoria onderzocht.

Geen meerwaarde

Uit de proef blijkt dat de middelen vorig jaar geen aantoonbare meerwaarde hadden. 'De extra input bij de objecten is niet terugverdiend. Dat geldt voor de meststoffen die duurder zijn dan standaard, maar ook voor de druppelirrigatie', zegt Wyncko Tonckens, netwerkmentor van de Pootaardappelacademie.

Druppelirrigatie geeft bij zowel Kondor als Victoria het beste resultaat. Niet alleen in de totaalopbrengst, maar ook bij het aantal knollen per strekkende meter.

Dure oplossing

Onderzoeker Douwe Werkman van Kollumerwaard: 'Druppelirrigatie lijkt bij de teelt van miniknollen een welkome aanvulling te zijn. Het is wel een dure oplossing om de opbrengst te verhogen. Er moet nogal wat meer uit de grond komen om het financieel aantrekkelijk te maken.'

Weer

 • Maandag
  4° / -3°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  7° / 5°
  10 %
Meer weer