Veeverzekering Oost-Groningen opgeheven

De Onderlinge Veeverzekering Oost-Groningen (OVO) is na 114 jaar opgeheven. De laatste honderd leden zijn ondergebracht bij landelijke verzekering Hippo.

De veeverzekering werd rond 1898 opgericht om het vee van boeren in de omgeving van Bellingwolde te verzekeren tegen bijvoorbeeld ziektes en branden.

'Er waren toen ongeveer driehonderd dieren ingeschreven van zo'n 130 tot 150 boeren. Elke deelnemer had dus ongeveer drie stuks vee', stelt oud-bestuurslid Peter Zijljstra.

Na enige aarzeling werden ook sportpaarden via de OVO verzekerd. 'Boeren vonden eigenlijk dat voor niet-agrarisch vee een hogere inbrengpremie moest worden betaald.'

Sportpaarden

De laatste twintig jaar waren er weinig melkveehouders die hun koeien via de OVO lieten verzekeren. Particulieren die paarden voor sport of recreatie houden, kregen de overhand.

'We konden niet meer concurreren met landelijke verzekeringen. Boeren laten hun dieren ergens anders verzekeren of ze calculeren het als bedrijfsrisico in dat er weleens een koe het loodje legt.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer