Veel+belangstelling+voor+Vion+Ingredients
© Vion

Veel belangstelling voor Vion Ingredients

Vijftien kapitaalkrachtige bedrijven meldden zich afgelopen week in Londen gemeld voor de overname van Vion Ingredients. De vleesverwerker verwacht de verkoop van deze divisie voor het einde van het jaar rond te hebben.

Afgelopen maanden meldden zich verschillende potentiële kopers bij Bank of America Merrill Lynch, die de verkoop leidt. 'Er komt lucht voor Vion', meldde persbureau Reuters onlangs. Investeringsmaatschappijen als Advent International, Apax, Bain, BC Partners, Blackstone, CVC, Cinven en KKR worden genoemd als potentiële investeerders.

Tot Vion Ingredients horen nog Rendac (afvalverwerking), Sonac (productie dierlijk eiwit, mineralen en vetten), Rousselot (gelatineproductie), Ecoson (biobrandstof) en Oerlemans (diepvriesgroenten en -aardappelen). In oktober 2012 verkocht Vion al het winstgevende Banner Pharmacaps. Alle activiteiten in Engeland zijn inmiddels afgestoten.

Interessante verkoop

Financiële experts noemen de verkoop van Vion Ingredients interessant. Vooral omdat de onderliggende bedrijven veel mogelijkheden bieden om te groeien door kostenbesparingen en globale acquisities.

Zo bekleden Rendac en Sonac in Nederland vrijwel een monopoliepositie. Alex Spieker, dossierhouder Rendac tarieven bij LTO, verwacht niet dat overname van Rendac gevolgen zal hebben voor de tarieven of ophaalfrequentie.

Na de eerste biedronde volgen er waarschijnlijk nog meer. Bank of America Merrill Lynch was niet bereikbaar voor commentaar. Met de verkoop, die volgens de bankiers kan oplopen tot tussen de 1,4 en 2,0 miljard euro, wil Vion orde op zaken stellen en haar schuldpositie bij huisbankier Rabobank aflossen.

Financiën normaliseren

Uit het jaarverslag over 2011 blijkt dat Vion een eigen vermogen heeft van 700 miljoen euro en een langlopende schuld van zo'n 900 miljoen euro. Begin 2013 realiseerde de vleesverwerker een boekverlies van 500 miljoen euro bij verkoop van het Engelse 2 Sisters aan Boparan Holdings Limited.

Vion verwacht dat de verkoop van Ingredients tot een genormaliseerde financiële positie leidt.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  9° / 8°
  50 %
 • Zondag
  11° / 7°
  70 %
 • Maandag
  8° / 7°
  70 %
Meer weer