Stijging aantal Gumboro-uitbraken

Het aantal bij de Gezondheidsdienst voor Dieren gemelde Gumboro-uitbraken is van 17 januari tot en met 15 juli 2013 fors gestegen. Er waren 41 uitbraken bij vleeskuikens, vier uitbraken bij opfokleghennen en twee uitbraken bij hobbydieren.

Dat heeft de GD in Deventer gemeld. De stand van zaken is bijgewerkt tot en met 23 juli en in een kaartbeeld verwerkt. Daaruit blijkt dat de bij de GD gemelde uitbraken verspreid over et name het oostelijke deel van Nederland plaats vonden.

De uitbraken gaan gepaard met verhoogde uitval, met bij sectie afwijkende bursa’s en eventueel bloedingen in de spieren. Van vijf uitbraken is materiaal opgestuurd naar de GD om het Gumboro-virus te isoleren en te typeren, waarbij het in alle gevallen ging om het zeer virulente veldvirus DV86.

Gevaccineerd

Op 37 bedrijven waar een Gumboro-uitbraak plaats vond was gevaccineerd tegen de ziekte van Gumboro, waarbij in vijftien gevallen de optimale entleeftijd is berekend op basis van bloedonderzoek.

Het GD adviseert pluimveehouders alert te blijven op uitbraken in de buurt en het toelaten van vangploegen op het bedrijf. Het Gumboro-virus is een zeer besmettelijk en hardnekkig virus, dat vooral via mest wordt overgedragen.

Melden

Ook vraagt het GD dierenartsen door te gaan met het melden van Gumboro uitbraken, ook al wordt de meldingsgrens voor wat betreft uitval niet overschreden, zodat zij de sector op de hoogte kan houden van de situatie.

De in Nederland beschikbare vaccins zijn in staat kuikens te beschermen tegen de gevolgen van infectie met DV86, aldus de GD. Dierenarts kunnen informeren over het goed uitvoeren van de vaccinatie op een bedrijf en over de Gumboro situatie per regio.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer