CCN vastgesteld bij opgroeiende lammeren

In de afgelopen periode is meerdere malen de diagnose cerebrocorticale necrose (CCN) bij opgroeiende lammeren gesteld. Dat meldt De Gezondheidsdienst voor Dieren in Deventer.

CCN, ook wel hersenschorsversterf genoemd, is een met uitvalsverschijnselen gepaard gaande, acuut verlopende, niet besmettelijke aandoening van het centrale zenuwstelsel.

Aangedane lammeren kunnen sloom en suf zijn, nerveuze verschijnselen en afwijkend gedrag vertonen. Ook kan het gezichtsvermogen zijn aangetast. CCN komt vooral voor bij opgroeiende lammeren, maar kan op alle leeftijden optreden.

Oorzaak

De oorzaak van CCN is niet altijd duidelijk. Er is een verband gelegd met een tekort aan vitamine B1. Thiamine (vitamine B1) wordt normaal gesproken in de pens aangemaakt en is nodig voor de koolhydraatstofwisseling.

Pensverzuring door opname van onvoldoende ruwvoer, volop krachtvoer, koolhydraatrijk rantsoen en stoffen die de aanmaak van vitamine B1 tegengaan, kunnen de oorzaak zijn van onvoldoende aanmaak.

Behandeling

Daarnaast kan CCN optreden bij een tekort van vitamine B12. De behandeling bestaat uit het toedienen van vitamine B1 en het aanpassen van het rantsoen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer