NVWA controleert op beregening

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert vanuit de lucht op illegaal beregenen van aardappelvelden. Bij de eerste vluchten zijn enkele overtredingen waargenomen die nu verder worden onderzocht.

Het is in Nederland niet toegestaan om pootgoedaardappelen te beregenen met oppervlaktewater. Het water kan de bruinrotbacterie bevatten en die kan worden verspreid door het beregenen.
Boeren die worden betrapt op illegaal beregenen krijgen een aanzegging. Dit betekent dat hun consumptieaardappelen de status ‘waarschijnlijk besmet’ krijgen. Pootaardappelen krijgen de status ‘beregend’. In de praktijk betekent dit dat de aardappelen onverkoopbaar zijn, want geen handelaar wil ze nog afnemen.
Daarnaast kan een overtreder kosten tegemoet zien voor het nemen van nieuwe monsters door de NVWA. In het ergste geval wordt de boer door justitie vervolgd, omdat er sprake is van overtreding van de wet: Regeling bruinrot ringrot 2000.

dagelijks

De NVWA heeft aangekondigd dagelijks te blijven controleren in heel Nederland zolang het droog blijft.
Wanneer vanuit de lucht een beregening wordt geconstateerd, onderzoekt een inspecteur op de grond de situatie verder. Daarna wordt besloten over de te nemen maatregelen.
Over het algemeen heeft de NVWA de indruk dat Nederlandse boeren het verbod goed naleven.
LTO Nederland keurt de controles goed, meldt voorzitter Upt Hiddema van de LTO-vakgroep pootaardappelen. ‘We vinden het goed dat werk wordt gemaakt van het voorkomen van bruinrot in de aardappelteelt. Want als bruinrot in onze aardappelen zit, kan Brussel de grens dichtgooien.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer