NVM: vraag naar grond is sterk

'De vraag naar grond is sterk en verloopt vlot.' Zo beoordeelt de vakgroep Agrarisch & Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en vastgoeddeskundigen (NVM) de grondmarkt in Nederland.

Vooral akkerbouwers en melkveehouders hebben honger naar grond, laten de NVM-cijfers zien. 'Dat komt door de mogelijke komst van dierrechten en mestquota', zegt Arjan van der Waaij, voorzitter van de agrarische vakgroep van de NVM.

De prijs van grond is volgens hem stabiel tot licht stijgend. Goede gronden in Noord-Brabant of op de Veluwe halen prijzen van 70.000 euro per hectare. Grond die minder goed is gelegen, gaat soms voor niet meer dan 30.000 euro weg.

Stijging in zuid en noord

'Over het algemeen is de prijs van grond in het noorden en zuiden licht gestegen, die in oostelijk en westelijk Nederland licht gedaald', stelt de NVM. In Noord-Nederland lagen prijzen voor grasland en akkerbouwgrond tussen 30.000 en 50.000 euro.

In Oost-Nederland golden het afgelopen half jaar dezelfde prijzen. Kopers betaalden in het zuiden 45.000 tot 70.000 euro voor een hectare grond. De grondmarkt in West-Nederland gaf prijzen te zien die varieerden van 35.000 tot 80.000 euro.

Uit de cijfers van de NVM blijkt dat het aanbod in de eerste helft van dit jaar is gedaald. 'Ook komt er, in vergelijking met vorig jaar, relatief weinig nieuw aanbod bij', weet Van der Waaij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer