Grote verschillen brouwgerstpercelen

De gerst op de percelen van het Brabantse project 'Boer, bier en water' laten grote verschillen zien. Enkele percelen hebben te lijden van het weer in dit seizoen. Veel percelen staan er toch goed bij.

Grote+verschillen+brouwgerstpercelen
© Nieuwe Oogst

Donderdagavond bezochten boeren en bij het project betrokken partijen de gerstpercelen rond Mariahout. Het is vlak bij Lieshout, waar afnemer Bavaria de gerst gaat verwerken tot een bijzonder bier met een lokaal karakter.

Het eerste perceel kan niet beregend worden. De koude in het voorjaar was reden voor de late zaai en nu maakt de droogte de gerst noodrijp. Het gewas is laag en onvoldoende uitgestoeld en de korrelgewichten gaan tegenvallen. 'Dit gaat geen brouwgerst worden', zegt Adrie Strikkeling van Agrifirm.

Merendeel goed

Gelukkig domineert de goede kwaliteit. Op een ander perceel, net iets ten noorden van Mariahoop, zien de deelnemers aan de avondexcursie mooie gerst. Deze gerst gaat de komende twee weken rustig afrijpen en goede korrelgewichten halen. Eiwitgehaltes kunnen pas 15 dagen na dorsen vastgesteld worden. Maar de deskundigen hebben goede verwachtingen.

In het project 'Boer, bier en water' combineren de deelnemers het terugkeren van de gerstteelt rond de bierbrouwerij met milieubewuste teelt. De verschillen tussen de percelen zijn groot, maar zolang het een pilotproject is, mag er nog geleerd worden van moeilijke omstandigheden.

De telers doen mee, omdat ze het graag eens willen proberen. 'We springen een gat in de lucht als er straks geen geld bij hoeft', grapt een deelnemer. Na afloop van de excursie staat er, geheel naar lokale tradie, een koud biertje voor de deelnemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer