CBS: meer export voeding en drank

Nederland exporteerde in mei duidelijk meer voeding en dranken dan een jaar eerder. Het volume van de totale goederenuitvoer was 0,7 procent groter dan in 2012, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De export kromp in april nog met 2,2 procent. Het volume van de invoer was in mei 1 procent kleiner. De import lag in april ongeveer op hetzelfde niveau als een jaar eerder, weet het CBS.

De waarde van de goederenuitvoer kwam uit op 36,8 miljard euro. Dat is 1,1 procent minder dan een jaar eerder.

Handelsoverschot

De invoerwaarde daalde 3 procent tot 32,2 miljard euro. Het handelsoverschot bedroeg 4,6 miljard euro. Dat is 0,6 miljard euro meer dan in mei 2012.

Vooral de in- en uitvoerwaarde van machines en vervoermaterieel en industriële producten was fors lager dan een jaar eerder. De handel met niet Europese Unie-landen nam flink in waarde af, terwijl die met lidstaten maar iets lager was dan een jaar eerder.

Lagere olieprijs

De in- en uitvoerprijzen waren voor de derde maand op rij lager dan een jaar eerder. Daarbij speelt de lagere olieprijs een belangrijke rol. De uitvoerprijzen waren 1,7 procent lager, de invoerprijzen 2 procent.

De ruilvoet van de buitenlandse goederenhandel verbeterde daarmee iets ten opzichte van mei 2012.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer