VVD wil ontheffing uitrijperiode

VVD wil een onmiddellijke ontheffing om de uitrijperiode met drie tot vier weken te verlengen. 'Het is belangrijk dat er op zeer korte termijn duidelijkheid komt voor de sector', stelt Helma Lodders.

Lodders heeft dat verzoek bij staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) neergelegd. Verder zal de VVD-politica bij de behandeling van de nieuwe mestwet opnieuw pleiten voor een flexibele uitrijperiode van drijfmest.

'Maar gezien de urgentie van nu is het niet verantwoord om daarop te wachten', benadrukt ze. 'Flexibiliteit is echter noodzakelijk om tot een optimale benutting van de mest te komen en rekening te houden met het groeiseizoen.'

Koud voorjaar

Boeren hebben dit jaar te kampen met een koud voorjaar. 'De groei van de gewassen komt hierdoor pas laat op gang en de oogst zal naar verwachting ook zijn', geeft Lodders aan.

Agrariërs lopen daarmee aan tegen de strikte uitwerking van de Nitraatrichtlijn door de Nederlandse overheid. Akkerbouwers kunnen in combinatie met een groenbemester tot 31 augustus hun land bemesten.

Groenbemester

Met een late oogst is het voor akkerbouwers niet mogelijk om voor het zaaien van een groenbemester mest uit te rijden, weet de politica.

'Ook de veehouders lopen het risico dat zij na de voorlaatste snede gras geen bemesting kunnen doen plaatsvinden wat ten koste gaat van het voedergewas.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer