Jagers mogen 55 edelherten schieten

Gelderse Staten debatteerden gisteren over het afschieten van herten buiten het jachtseizoen om. Tot 1 augustus, als het reguliere jachtseizoen opent, mogen er 55 edelherten worden geschoten.

PvdD diende, mede namens PVV en GroenLinks, een motie in om vervroegd afschot van edelherten te stoppen. Wat de PVV betreft gaat ecoduct Hulshorst per direct dicht, totdat er een passende oplossing is gevonden.

De motie over uitstel van afschot werd verworpen. Evenals de motie over sluiting van het ecoduct.

Verantwoordelijkheid

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gaf aan dat schieten van herten geen vreugdevolle zaak is, ook niet om de opdracht daartoe te geven.

Maar dat Gedeputeerde Staten wel de verantwoordelijkheid hebben om een goede balans tussen boeren, natuur, verkeersveiligheid te waarborgen, lichtte hij toe.

Op peil houden

De Faunabeheereenheid heeft opdracht om het aantal herten in een gebied op peil te houden. Er is in 2009 met instemming van Provinciale Staten een faunabeheerplan opgesteld. Dat plan geeft precies aan hoeveel dieren er mogen zijn.

Voor Noordwest-Veluwe zijn dat tweehonderd edelherten. In uitzonderingssituaties (hoge schade, verkeersveiligheid, zieke en zwakke dieren) mag gebruik worden gemaakt van de 10 procent regeling. Op dit moment lopen er 550 edelherten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer