Laat+voorjaar+in+Canada
© hendrik begeman

Laat voorjaar in Canada

Door het koude voorjaar hebben de akkerbouwgewassen in Nederland een groeiachterstand van twee tot drie weken. Ook in de westelijke Canadese provincies is het een laat voorjaar, vooral in Saskatchewan.

In Centraal Alberta kwam het voorjaarswerk begin mei op gang en is inmiddels een heel eind gevorderd. Het beperkte zich echter niet alleen tot het zaaien van de granen.

Bij Olds was eind vorige week nog een combine aan het tarwe dorsen dat gedurende de winter in het zwad lag. Ook is er vorige week nog koolzaad geoogst.

Voorjaarswerk

In de naastgelegen provincie Saskatchewan kwam deze week het voorjaarswerk op gang. Het probleem daar is dat er afgelopen winter erg veel sneeuw is gevallen.

Op zich is dat niet het probleem, maar wel de record koude maand april. Daardoor bleef de sneeuw te lang liggen. De laatste sneeuw lag deze week nog in de schaduw van bomen of taluds.

Kort groeiseizoen

Akkerbouwer Harley Dillion wilde dinsdag een begin maken met zijn zaaiwerk. Hij heeft een graanbedrijf van 1.200 acres (485 hectare) ten zuiden van Saskatoon. Daarop teelt hij koolzaad, tarwe en gerst.

Voor dit seizoen heeft hij een andere airseeder aangeschaft met een werkbreedte van 40 voet, ruim 13 meter. In een klimaat met een kort groeiseizoen is het belangrijk dat Dillion het voorjaarswerk snel kan afronden.

Hendrik
Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer