Piet+Overdevest+grijpt+kansen+in+Canada
© Nieuwe Oogst, Sjoerd Hofstee

Piet Overdevest grijpt kansen in Canada

Piet Overdevest melkt in minder dan 20 jaar 10 keer zo veel quotum vol. Hij moest er wel voor naar Canada. 'In Nederland had ik nooit bereikt wat ik nu heb.'

De 43-jarige Piet Overdevest boert sinds 1992 in het Canadese Bright, in de staat Ontario. In 1992 kwam hij samen met zijn ouders in Ontario op een bedrijf met een grupstal, 60 hectare grond en 500.000 kilo quotum.

Een hele stap vooruit vergeleken met Nederland. Daar boerden ze eerst in Gelderland en de laatste jaren voor emigratie net boven Dokkum, nabij het dorp Ealsum in de kop van Friesland. Het quotum daar telde 165.000 kilo en het bedrijf had 32 hectare in erfpacht.

Overdevest melkt nu zo’n 200 koeien, bezit 2 miljoen kilo quotum en heeft 200 hectare in gebruik, waarvan 150 in eigendom.

Groei

De grote groei van het bedrijf zette in na 1999. Overdevest bouwde toen een ligboxenstal en een 2x8 rapid-exit zij-aan-zij melkstal. Later is de stal nog verlengd en kwam er ook een voerloods voor losse grondstoffen en een mestbassin bij het bedrijf.

Overdevest fokt zijn jongvee zelf op en voert deze vanaf een week oud melk uit een milkbar. Een systeem waarbij de dieren in een groep aan een trog met spenen staan. 'De resultaten zijn magnifiek. De kalveren zijn gezonder en groeien duidelijk beter.'

De ondernemer doet het werk samen met 2 fulltimers en 3 parttimers. 'Met personeel werken heeft voordelen, maar het geeft ook best nogal eens ergernis. Daarom denk ik dat ik over ga op robotmelken. Alleen weet ik nog niet precies wanneer.'

• Lees het hele verhaal met Piet Overdevest deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / -2°
  60 %
 • Dinsdag
  8° / -3°
  10 %
Meer weer