Vogelakkers succes op Hoeksche Waard

De vogeltellingen van afgelopen winter op de Hoeksche Waard maken duidelijk dat 94,8 procent van de getelde vogels zich ophield in de winterakkers.

Dat blijkt uit de resultaten van de proef Akkervogels in de Hoeksche Waard van LTO Noord Hoeksche Waard, Stichting voor agrarisch natuurbeheer Rietgors, Stichting Hoeksche Waard op de Kaart, Hoekschewaards Landschap en provincie Zuid-Holland.

De afgelopen weken hebben twintig akkerbouwers in de Hoeksche Waard opnieuw de winterakkers ingezaaid. Hiermee is het tweede en afsluitende jaar van pilotproject Akkervogels in de Hoeksche Waard gestart.

Stand akkervogels

Dit tweede jaar moet uitwijzen of de vogelakkers een positief effect hebben op de stand van akkervogels. Ook werd de balans van vorig jaar opgemaakt.

In totaal werden bijna 1.700 vogels waargenomen met als meest getelde soorten de groenling, vink, ringmus en rietgors. Daarnaast trof men ook typerende akkervogels, zoals veldleeuwerik, graspieper en patrijs op de vogelakkers aan.

Broedvogelinventarisaties

De tellingen van komende winter moeten uitwijzen of de aantallen nog omhoog gaan. Op dit moment vinden de broedvogelinventarisaties plaats. De vorig jaar maart ingezaaide zomerakkers zorgen ook dit jaar voor nestgelegenheid en beschutting.

De insecten in de kruidenrijke randen vormen een voedselrijke bron met veel eiwit, voor de groei van de jonge vogels.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer