Toename beschermde Utrechtse diersoorten

Het aantal beschermde en zeldzame planten in provincie Uyrecht neemt toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van de provincie.

In 2012 werd onderzoek gedaan in de Lopikerwaard, Vijfherenlanden en het gebied tussen Zeist en Amersfoort. In de Lopikerwaard en Vijfherenlanden werden opvallend veel argusvlinders gezien, terwijl dit de snelst achteruitgaande vlindersoort in Nederland is.

Ook werden kamsalamanders gevonden, een bedreigde soort. Op de kribben in de uiterwaarden bij Willige Langerak is de zeldzame glanzige hoornbloem gevonden die nog niet eerder in de provincie was waargenomen.

Waterkwaliteit

Dat in de Vijfherenlanden veel vroege glazenmakers en glassnijders (libellesoorten) gevonden zijn, betekent dat de waterkwaliteit hier aan het verbeteren is, stelt provincie Utrecht.

Ook tussen Zeist en Amersfoort waren goede resultaten: er werden opmerkelijk veel orchideeën en zelfs enkele zeldzame bijenorchissen gevonden.

Planvorming

Alle verzamelde gegevens uit de inventarisatie worden gebruikt voor planvorming in het kader van de ruimtelijke ordening en voor de evaluatie van het natuur-, milieu- en waterbeleid.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    11° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer