NVWA op zoek naar opkopers melkpoeder

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat op zoek naar partijen die grote hoeveelheden melkpoeder opkopen en illegaal naar China verschepen.

Dat is een van de uitkomsten van het overleg dat staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) vanochtend had met melkpoederproducenten en supermarktketens.
Volgens Dijksma zijn in Nederland organisaties actief die mensen vragen om babymelkpoeder op te kopen in winkels. Deze melk wordt vervolgens verscheept naar China en daar doorverkocht. Het gaat daarbij alleen om poeder van A-merken.

Regels

De Chinese overheid stelt strikte regels aan de import van zuivel en die worden door deze vorm van import ontdoken. Omdat vrij verkeer van goederen binnen Europa wel mogelijk is, moeten de melkpoederopkopers in China worden aangepakt, zegt Dijksma.

Hiervoor wordt contact gezocht met de Chinese autoriteiten.

Illegaal verscheept

Exacte hoeveelheden illegaal verscheept melkpoeder kan Dijksma niet noemen. 'Maar de vraag bij de twee grootste producenten is de afgelopen maanden verdubbeld. Dat komt niet doordat er in Nederland zoveel baby's zijn geboren.'

NVWA zet een speciaal team op de melkpoederopkopers. Indien dit team onvoldoende capaciteit beschikbaar heeft, worden extra mensen ingehuurd. Dijksma sluit niet uit dat de melkpoederproducenten daar ook aan meebetalen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer