Regionorm Pacht voor melkvee omhoog

De maximale reguliere pacht voor melkveehouders stijgt, terwijl die voor akkerbouwers omlaag gaat. Dat staat in de nieuwe pachtnormen die staatssecretaris Sharon Dijksma bekend heeft gemaakt.

Het Landbouw Economisch Instituut (LEI) heeft de hoogst toelaatbare pachtprijzen voor 2013 berekend volgens de uitgangspunten van het Pachtprijzenbesluit 2007.

De pachtnormen zijn gebaseerd op de bedrijfsresultaten van middelgrote en grote akkerbouw- en melkveebedrijven in de periode 2007-2011.

Resultaten

De regionorm in de belangrijkste akkerbouwgebieden is gedaald als gevolg van zeer slechte bedrijfsresultaten in 2011. Deze daling geldt overigens niet voor de Veenkoloniën en Oldambt waar de resultaten voor fabrieksaardappelenbedrijven in 2011 heel redelijk waren.

De regionorm in de melkveehouderijgebieden stijgt. De betere bedrijfsresultaten van het jaar 2011 zijn aan de berekening toegevoegd en het jaar 2006, dat minder goed was dan 2011, is komen te vervallen.

Agrarische woningen

De wijziging van de pachtprijs voor agrarische woningen met pachtovereenkomsten van vóór 1 september 2007 zijn door Dijksma vastgesteld op 4 procent.

De hoogst toelaatbare pachtprijs van overeenkomsten voor agrarische woningen die op of na 1 september 2007 zijn aangegaan, wordt bepaald aan de hand van het puntenstelsel en zal daarom - overeenkomstig de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte - stijgen met het inflatiepercentage over 2012 van 2,5 procent.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer