NCB: minder wintersterfte bijen

Uit een peiling van het Nederlands Centrum voor Bijenonderzoek (NCB) blijkt dat het gemiddelde percentage wintersterfte bij bijen dit jaar uitkomt op 8 procent.

Aan de vrijwillige peiling van NCB werkten ruim zevenhonderd imkers mee. Daarvan meldde maar liefst 70 procent dat helemaal geen sprake was van verlies van bijenvolken.
Bij eenzelfde onderzoek vorig jaar van NCB kwam de gemiddelde wintersterfte onder bijen nog uit op 19 procent. De onderzoekers stelden toen ook vast dat de bijensterfte bij imkers met minder dan vijftien bijenvolken enkele procenten hoger was dan bij de relatief grotere imkers.
NCB plaatst de kanttekening bij de resultaten van afgelopen winter dat het gaat om een vrijwillige deelname om de wintersterfte te melden. De werkelijke cijfers kunnen hoger liggen. Nader onderzoek moet dat uitwijzen.
Bij de verdeling van de wintersterfte over de provincies valt op dat met name in het midden van het land het percentage uitval van bijenvolken laag is. De hoogste wintersterfte komt voor in Zuid-Holland met 17 procent, gevolgd door Groningen met 16 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer