Massale bouwaanvraag veehouders Brabant

Brabantse veeboeren hebben in maart massaal bouwaanvragen ingediend om extra eisen en een dreigende bouwstop te omzeilen. Dat blijkt uit een inventarisatie die de provincie vandaag publiceerde.


Normaal krijgen alle Brabantse gemeenten samen gemiddeld iets meer dan 14 bouwaanvragen per week. Na de eerste geluiden in maart over een mogelijke, tijdelijke bouwstop kregen de gemeenten er samen 350.

Uit navraag bij enkele gemeenten blijkt volgens de provincie dat het gaat om geplande ontwikkelingen die versneld zijn aangevraagd.

Extra eisen

Brabantse veebedrijven die nog willen uitbreiden krijgen vanaf volgend jaar te maken met extra eisen aan bijvoorbeeld volksgezondheid, stankbeperking, dierenwelzijn en brandveiligheid.

De acute bouwstop kwam er niet, omdat de coalitiepartijen SP, VVD en CDA op 22 maart tegenstemden. Nadien zijn er vrijwel geen bouwaanvragen meer ingediend.

Inventarisatie

Oppositiepartij GroenLinks is niet verrast over de uitkomst van de inventarisatie. Fractievoorzitter Paul Smeulders verwacht dat veel meer boeren zich nu nog voorbereiden op een uitbreiding. Hij is nog steeds voor een bouwstop, maar constateert dat er geen meerderheid voor is.

Ook boerenorganisatie ZLTO kijkt niet op van de vele aanvragen. Een woordvoerder ontkent dat boeren niet willen voldoen aan nieuwe eisen.

Vergunningen

De reactie van de veehouders is volgens hem opgeroepen door paniekvoetbal en wantrouwen van politici. 'Zo zitten boeren in elkaar. Ze willen hun toekomst zeker stellen, maar ik betwijfel of de vergunningen ook worden gebruikt.'

De provincie heeft met alle gemeenten afgesproken dat ze de bouwaanvragen streng controleren op volledigheid en financiële haalbaarheid. 'Serieuze aanvragen worden in behandeling genomen. Bouwaanvragen zonder voldoende onderbouwing, gaan de prullenbak in.'

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer