Oplossing gezocht schaapskuddes Veluwe

Natuurmonumenten wil een oplossing voor de problemen met schaapskuddes op de Veluwe. Samen met overheden en collega-organisaties werkt Natuurmonumenten aan een toekomstplan voor de kuddes.

Op korte termijn treedt de natuurorganisatie in overleg met Chris Grinwis van schaapskudde Het Soerel, over de specifieke problemen daar.

De rondtrekkende herder is behalve een waardevolle vakbekwame beheerder van de heide volgens Natuurmonumenten ook van grote cultuurhistorische waarde.

Terugtrekkende overheid

Tal van rondtrekkende herders hebben echter moeite de eindjes aan elkaar te knopen, weet de natuurorganisatie. De oorzaak hiervan is het feit dat de overheid zich terugtrekt en specifieke regelingen voor schaapskuddes afschaft of versobert.

De problemen zijn een pijnlijk gevolg van het feit dat het kabinet de bestedingen aan natuur halveert, benadrukt Natuurmonumenten.

Toekomstplan

De belangenbehartiger zal daarom het initiatief nemen tot een toekomstplan voor de schaapskuddes op de Veluwe. Hierin moet worden vastgelegd voor hoeveel kuddes er plek is en hoe die kunnen worden bekostigd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer