Geitenhouders zijn 'quatsch' Q-koorts beu

Geitenhouderij Van Roekel in Dalfsen is de 'quatsch' over Q-koorts op het bedrijf beu. Dat zegt geitenhoudster Carina van Roekel vandaag in de Stentor.

Geitenhouders+zijn+%27quatsch%27+Q%2Dkoorts+beu
© Nieuwe Oogst

De bacterie werd eind maart na een flinke poos van afwezigheid weer aangetroffen op de hoeve. Hierdoor kwam het bedrijf opnieuw op de, door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgestelde, Q-koortslijst.

De familie kijkt al niet meer op als media opbellen met wilde verhalen over het 'ruimen van de boerderij', het 'risico dat de volksgezondheid loopt' en 'voorzorgsmaatregelen' die getroffen moeten worden.

Publiciteit

Van Roekel zegt in de regionale krant dat ze liever op de lijst was blijven staan.

'Nu krijgen we weer alle publiciteit over ons heen omdat het lijkt dat er opnieuw Q-koorts is uitgebroken. Terwijl de bacterie gewoon moeilijk te bestrijden is en het aantal schommelt op de grens van 'besmet' en 'onbesmet'.’

Ruimingen

Het bedrijf telt zo'n 1.400 geiten. Een aantal daarvan liep er ook al bij de landelijke uitbraak en ruimingen in november 2009, reden ook dat er nu nog Q-koorts rond het bedrijf zweeft.

‘Dat zal elk jaar minder worden, waarna we op den duur van de besmetting af zijn’, zegt Van Roekel. Zij vindt de constant terugkerende ophef ietwat overdreven.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer