Voedseltekort Madagaskar door sprinkhanen

Het Afrikaanse eiland Madagaskar is in de ban van een enorme sprinkhanenplaag. Door de vraatzuchtige insecten dreigen volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties zelfs voedseltekorten.


Het is de ergste plaag sinds 1950, geeft de FAO aan. Toen bleven de beestjes maar liefst zeventien jaar voor problemen zorgen op Madagskar.

'Op dit moment wordt ongeveer de helft van het land geteisterd door sprinkhanen. Iedere zwerm bestaat uit miljarden plantenverslindende insecten', stelt de FAO.

Rijstgewassen

De sprinkhanen bedreigen de komende oogsten op het eiland. Ongeveer 60 procent van de rijstgewassen staat op het spel. De sprinkhanen vreten ook aan het gras en andere groene vegetatie die als voedsel dienen voor vee.

Als er niets gebeurt, zucht in september twee derde van het land onder de plaag, waarschuwt de FAO. Om de insecten te bestrijden zijn volgens de FAO miljoenen dollars nodig.

Madagaskar is ongeveer vijftien keer zo groot als Nederland en heeft 22 miljoen inwoners. Vier van de vijf Malagassiërs leven van minder dan 1 dollar per dag.

ANP

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer