Koe en vaars gelijk in vrijloopstal

Het gedrag van vaarzen en koeien in de vrijloopstal verschilt vrijwel niet van elkaar. Vaarzen hebben in dit stalsysteem geen aparte positie ten opzichte van de koeien en de kudde vormt één geheel.

Volgens onderzoek leidt pikorde in ligboxenstallen vaak tot extra uitval onder vaarzen. In vrijloopstallen lijkt dan niet zo te zijn. Dat blijkt uit onderzoek van derdejaarsstudenten Meile Kuiper, Annemiek Roelofs, Rob Roelofs en Geartsje Reitsma aan Van Hall Larenstein.

Het viertal voerde een gedragsstudie uit naar melkvee in een vrijloopstal met compostbodem van houtsnippers bij Wiersma in Midwolde.

Leefoppervlak

De studenten volgden zes vaarzen en zes koeien op vijf verschillende dagen gedurende vier uur per dag. De dieren maakten deel uit van een kudde van 55 runderen op een leefoppervlak van 1.150 vierkante meter.

De studenten onderzochten onder meer vreet-, lig- en likgedrag. Ook maten ze de bodemtemperatuur.

Bodemtemperatuur

In de stal werd wel een voorkeur voor bepaalde delen van de bodem waargenomen, maar het was niet duidelijk of die voorkeur te maken had met de bodemtemperatuur.

Deze studie naar koegedrag in de vrijloopstal is de eerste in Nederland. Het onderzoek krijgt volgens de studenten een vervolg in andere vrijloopstallen met verschillende bodems.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer