Kilo melk minder gefinancierd

De saldodaling in de melkveehouderij in 2012 is hoofdzakelijk een gevolg van de 7 procent lagere opbrengsten uit melk. Toch daalde de financiering per kilo melk.

De stijging van de voerkosten is vooral te wijten aan het slechte ruwvoer in de tweede helft van 2012, meldt advies- en accountantsorganisatie Accon avm.

Ep Hartman, agrarisch bedrijfsadviseur bij Accon avm, noemt het positief dat hij desondanks voor het eerst een daling van de financiering per kilo melk waarneemt.

'Verder zien we een stijging van de gemiddelde productie, waardoor intensieve veehouderijen hun voerkosten kunnen compenseren.’

Uitdagingen

De komende jaren krijgt de melkveehouderij met drie grote uitdagingen te maken, stelt Hartman. Dat zijn het wegvallen van de melkquotering, het nieuwe milieubeleid en de verandering in het gemeenschappelijke landbouwbeleid.

‘Voor de melkveehouderij betekent het wegvallen van de melkquotering dat ruwvoervoorziening en mestafzet nog meer aandacht vragen.'

Quotum

Dat kan bovendien leiden tot hogere fiscale winsten, doordat de quotum afschrijving verdwijnt, weet de bedrijfsadviseur.

'Voor het nieuwe milieubeleid zijn efficiëntie en de mate van zelfvoorzienendheid de kansen om de kringloop op bedrijfsniveau gesloten te krijgen.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer