'Gereedschapskist' voor vernieuwen glas

Greenport Holland heeft een 'gereedschapskist' ontwikkeld om vernieuwing van het teeltareeaal te stimuleren. De gereedschapskist is deze week gepresenteerd tijdens de Nieuwjaarsconferentie van Greenport Holland in Noordwijk.

De gereedschapskist is feitelijk een lijst met 32 beleidsinstrumenten om vernieuwing tot stand te brengen. De lijst is samengesteld op basis van onderzoek van LEI Wageningen UR.

De instrumenten zijn over het algemeen bekende en succesrijke regelingen zoals fiscaal beloningsbeleid, een planvormingsubsidie en een ‘meldpunt knellende regelgeving’, aangevuld met nieuwe regelingen.

Modernisering

Deze gereedschapskist is niet alleen bedoeld voor tuinbouwondernemers, maar voor alle betrokkenen in de tuinbouw die te maken hebben met modernisering van het teeltareaal.

Ondernemers en overheden kunnen uit de kist de beleidsinstrumenten kiezen die het best van toepassing zijn voor hun situatie zonder ‘zelf het wiel te moeten uitvinden’.

Noodzaak

De glastuinbouwsector in Nederland wil het huidige areaal van 10.000 hectare bij de tijd houden en de verspreid liggende kassen clusteren. Om deze ambitie na te leven is het nodig ongeveer 1.500 hectare te moderniseren, stelt onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR.

Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Noord Glaskracht vindt de vernieuwing noodzakelijk. ‘Om onze internationale koppositie te handhaven, moet de tuinbouw zich ontwikkelen tot een moderne en duurzame sector.'

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, edities LTO Noord

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer