Aandeel landbouw in export stabiel

Het aandeel van de land- en tuinbouw in de totale Nederlandse goederenexport lag in 2012 met 17 procent nagenoeg op hetzelfde niveau als de twee voorgaande jaren. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Nederland voerde vorig jaar voor ruim 74 miljard euro aan landbouwproducten uit. Dat is 5 procent meer dan in 2011. De totale export bedroeg 432 miljoen euro, eveneens een toename van 5 procent.

Met een aandeel van 17 procent (13 miljard euro) zijn groenten en fruit het belangrijkst binnen de landbouwexport. Belangrijkste exportlanden zijn Duitsland, Verenigd Koninkrijk, België, Frankrijk en Zweden.

Handelsverschot

Het overschot in de handel van agrarische producten (uitvoer minus invoer) bedroeg 25 miljard euro in 2012. Het totale overschot op de Nederlandse goederenbalans was 42 miljard euro.

Vooral de handel in vlees, zuivel, groenten en fruit, bereide voedingsmiddelen en bloemen en planten zorgt voor een stevige plus op de handelsbalans.

Niet-Nederlands

Niet alle uitgevoerde landbouwproducten zijn van oorsprong Nederlands product. Ongeveer een vijfde is eerst ingevoerd en verlaat, na een kleine bewerking, Nederland om naar het Europese achterland getransporteerd te worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer