Geen risico C. Difficile voor gezondheid mens

De huidige gegevens over het voorkomen van de verschillende typen van de bacterie Clostridium difficile (Cdiff) bij varkens, varkenshouders en hun gezinsleden duiden niet op een groot extra risico voor de volksgezondheid.

Geen+risico+C%2E+Difficile+voor+gezondheid+mens
© Flickr

Dat stelt EZ-staatssecretaris Sharon Dijksma in antwoord op Kamervragen. Ze doet dat naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat resistente bacteriën uit diarree van varkens naar mensen over kunnen springen.

De bacterie komt overal voor in het milieu en wordt ook vaak aangetroffen als normale darmbewoner bij pasgeborenen. Ook bij gezonde volwassenen leidt dragerschap zelden of nooit tot ziekteverschijnselen.

Varkens en varkenshouders

Om aanvullende zekerheid te krijgen, loopt op dit moment een onderzoek van het RIVM bij varkens en varkenshouders om de nog bestaande leemten in de kennis op te vullen.

Het feit dat de bacterie is aangetoond in de lucht tot maximaal 20 meter afstand van de stal zegt volgens Dijksma niet veel.

Overdragen op de mens

Hoewel het onderzoek aanwijzingen bevat dat de bacterie op de mens wordt overgedragen via direct contact met levende varkens, is het niet aannemelijk dat Cdiff in de lucht of anderszins in de omgeving daaraan heeft bijgedragen.

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit verrichte in 2010 al onderzoek en heeft voor 2014 een vervolg gepland naar het voorkomen van de bacterie op vlees.

Ziekteverwekkende typen

Het doel van dat onderzoek is om na te gaan of het aantal monsters waarin Cdiff aanwezig is, toeneemt en of er eventueel ziekteverwekkende typen opduiken.

? Klik voor complete brief van staatssecretaris Dijksma op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer