Minder overslag agribulk Rotterdamse haven

De Rotterdamse haven sloeg vorig jaar 18,4 procent minder agribulk over dan in 2011. Oorzaak van die daling waren de slechte oogsten in de Verenigde Staten en daaruit voortvloeiende hoge prijzen.

De overslag van overig droog massagoed nam 9,5 procent af. Dat komt vooral door de malaise in de bouw en de tegenvallende industriële productie. In totaal werd 78 miljoen ton droog massagoed overgeslagen.

IJzererts en schroot daalden 12,6 procent door de lagere staalproductie in Europa. Diverse hoogovens produceerden onder hun maximale capaciteit of werden gesloten, geeft Port of Rotterdam aan.

Kolen

De kolenoverslag nam 5,3 procent af. Er zijn twee soorten kolen, cokeskolen voor staalproductie en steamkolen voor elektriciteitsopwekking. Enerzijds was er een lagere vraag naar steamkolen, doordat in de zomer veel duurzame energie beschikbaar was.

Anderzijds was er een lagere vraag naar cokeskolen door een lagere staalproductie.

Betere concurrentiepositie

De afname in kolenoverslag bleef beperkt door een betere concurrentiepositie van kolengestookte centrales dan gasgestookte centrales. Maar ook door het verleggen van de aanvoerstromen van cokeskolen via Rotterdam.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer