Locaties schaliegasproefboring NOP bekend

Het Britse bedrijf Cuadrilla heeft twee mogelijke locaties bij Marknesse en Luttelgeest uitgekozen voor een proefboring naar schaliegas in de Noordoostpolder (NOP).

De komende weken laat het bedrijf daar onderzoek doen om een definitieve keuze voor één plaats te maken.

Cuadrilla laat op beide plekken onderzoeken of er effecten zijn te verwachten voor beschermde diersoorten en of de grond geschikt is om een boortoren neer te zetten.

Vooronderzoek

Voor het vooronderzoek is geen vergunning nodig, laat gemeente Noordoostpolder weten. De gemeente heeft nog geen standpunt ingenomen over het boren naar schaliegas.

De gemeente wacht de uitkomsten van een onderzoek naar de mogelijke risico's en gevolgen af.

Proefboring

Cuadrilla heeft van de rijksoverheid toestemming om in Brabant en Flevoland proefboringen te doen. In Boxtel en Haaren zijn al vooronderzoeken uitgevoerd.

Als de uitkomsten van het onderzoek het toelaten wil Cuadrilla deze zomer in de drie gemeenten tegelijk vergunningen aanvragen, geeft een woordvoerder aan.

Schaliegas

Schaliegas is met een omstreden methode te winnen uit keiharde leisteenlagen in de diepe ondergrond. Er bestaan zorgen over vooral drinkwatervervuiling maar ook over trillingen, bodemdaling en gaslekken.

ANP

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer