Ongeloof+om+antwoord+regering+inzake+DB
© Nieuwe oogst

Ongeloof om antwoord regering inzake DB

De reactie van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem over het leningenbeleid van Deutsche Bank (DB) is 'veel te slap'. Dat stellen SGP, CDA en LTO afzonderlijk van elkaar.

Dijsselbloem liet gisteren weten geen bezwaren te hebben tegen de handelswijze van Deutsche Bank. Hij gaf aan niets te kunnen doen voor de boeren en MKB-ondernemers die door het beleid van Deutsche Bank in de problemen komen.

Boeteclausule

'We nemen geen genoegen met de antwoorden van de minister', zegt Elbert Dijkgraaf van de SGP. 'We vinden dat minister Dijsselbloem moet overleggen met Deutsche Bank om de boeteclausule van tafel te krijgen.'

SGP wil ook de financiële ombudsman inschakelen. CDA stelt dat de minister de problemen van de ondernemers niet serieus neemt. De partij wil een verder debat aanvragen om de minister tot meer actie aan te zetten.

Onbegrijpelijk

LTO vindt de antwoorden van de minister onbegrijpelijk. 'Deutsche Bank legt boeterentes op terwijl zij zelf ondernemers de wacht aanzeggen. Dat kan niet', zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat.

Uit de beantwoording van Dijsselbloem blijkt ook dat de boeren geheel zijn overgeleverd aan de grillen van Deutsch Bank, vervolgt Maat.

'We vinden dat de overheid haar verantwoordelijk moet nemen om kleine zelfstandigen te beschermen tegen onredelijk beleid van grote ondernemingen.'

Problemen

Een groeiend aantal boeren komt in de problemen omdat aflopende leningen niet worden verlengd door Deutsche Bank. Ook blijkt dat boeren dikwijls geen nieuwe leningen meer kunnen krijgen.

Bedrijven moeten noodgedwongen met het hele pakket leningen overstappen naar een nieuwe bank. Daarbij worden vaak forse boeterentes opgelegd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  12° / 8°
  70 %
 • Vrijdag
  16° / 10°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  20 %
Meer weer