HDSR: schade rivierkreeft polders beperkt

De schade die Amerikaanse rivierkreeften aanrichten in Hollandse polders is geringer dan aanvankelijk gedacht. Dat blijkt uit een onderzoek dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) liet uitvoeren.

Berichten over leeggevreten sloten en zware graafschade aan oevers zijn achteraf gezien erg overtrokken, lijkt op te maken uit het deze week gepubliceerde rapport van Peter Heuts.

Heuts verzamelde bestaande onderzoeken naar de geknobbelde en de rode rivierkreeft in het Utrechtse veenweidengebied en de Kromme Rijnstreek. Wel blijkt uit onderzoek in andere gebieden dat de rode Amerikaanse rivierkreeft flinke schade kan aanrichten door graafgedrag.

Alarm

In 2005 werd voor het eerst alarm geslagen toen kreeften de Kamerikse wetering leeg leken te eten. Ook werd graafschade aan de dieren toegedicht. De uitheemse soorten zijn al sinds de jaren tachtig aanwezig in Nederlands polderwater.

Inmiddels blijkt de populatie geknobbelde kreeftjes drastisch afgenomen sinds 2009/2010. De rode soort toont geen achteruitgang.

Bestrijden

HDSR treedt alleen op als zich problematische situaties voordoen. Overigens zijn de kreeften nauwelijks te bestrijden door het dichte slotennetwerk en hun vermogen zich over land te kunnen verspreiden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer