CPB: tekort dit jaar 3,3 procent, 3,4 in 2014

Het begrotingstekort komt dit jaar uit op 3,3 procent en volgend jaar op 3,4 procent, blijkt uit nieuwe ramingen van het Centraal Planbureau (CPB).

De tekorten vallen beide jaren fors hoger uit dan de Europese Unie-norm van 3 procent, maar iets minder slecht dan waar de afgelopen weken rekening mee werd gehouden.

Voor volgend jaar betekent dat waarschijnlijk extra miljardenbezuinigingen. VVD en PvdA willen op de lopende begroting van dit jaar niet meer bezuinigen.

Europese Commissie

Het tekort voor dit jaar is fors hoger dan het Centraal Planbureau bij het aantreden van het kabinet voorspelde, maar ietsje lager dan de Europese Commissie vorige week raamde.

De economische krimp wordt dit jaar geraamd op 0,5 procent, iets minder slecht dan Brussel verwachtte. Volgend jaar groeit de Nederlandse economie weer, met 1 procent.

Extra bezuinigingen

De coalitie van VVD en PvdA heeft al afgesproken dat een te hoog tekort in 2013 niet leidt tot extra bezuinigingen. Anders is dat voor 2014. Dat jaar wil het kabinet het tekort wel degelijk weer hebben teruggebracht tot maximaal 3 procent.

Daarvoor is waarschijnlijk een bezuinigingspakket nodig dat oploopt tot 5 miljard euro. Het kabinet vroeg gisteren oppositiepartijen mee te denken over een bezuinigingspakket.

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer