Mestboetes Utrechtse boeren geschrapt

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft gisteren de boetes geschrapt die in 2007 door de staatssecretaris van Economische Zaken waren opgelegd aan zeven Utrechtse boeren.

Het voornaamste geschilpunt ging over de vraag of de Utrechtse melkveehouders de percelen die zij in Friesland en Noord-Holland hadden gehuurd tot hun bedrijf mochten rekenen. De staatssecretaris meende van niet.

Zonder de percelen buiten Utrecht mee te rekenen, kwam de hoeveelheid aangewende meststoffen per hectare te hoog uit. Dit leidde tot oplegging van boetes variërend van ongeveer 15.000 euro tot 173.000 euro.

Loonwerker

De rechtbank in Arnhem was met de staatssecretaris eens dat de percelen niet daadwerkelijk door de boeren in gebruik waren omdat zij door een loonwerker waren bewerkt. Hiertegen gingen de agrariërs in beroep.

Het CBb stelt vindt dat de staatssecretaris niet mocht verlangen dat de boeren zelf de percelen bewerken. Die eis staat namelijk niet in de Meststoffenwet. Voldoende is dat de boer de feitelijke beschikkingsmacht over de bijgehuurde grond heeft en dat was hier het geval.

Definitief

Deze uitspraak is definitief. Hoger beroep is niet mogelijk, want het CBb is de eindrechter in deze zaken.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer