Twee miljoen voor Polder Oukoop

Provincie Zuid-Holland stelt twee miljoen euro beschikbaar om de laatste 33 hectare grond voor de EHS in Polder Oukoop aan te kopen en in te richten. De provincie wil het beheer door boeren laten uitvoeren.

Het geld komt uit de pot 'versnellingsgelden' om doelgerichte projecten af te ronden. Provinciale Staten namen hiervoor woensdag op initiatief van Henk van Dieren (SGP) een motie aan.

Snel handelen was nodig, omdat gronden uit een nalatenschap vrijkwamen. 'Als een derde partij de grond verwerft, vormt dat een blokkade in de polder', aldus Van Dieren. Polder Oukoop bij Reeuwijk behoort tot de Natura 2000 en Kaderrichtlijn Water-opgave, hoe de herijking van de EHS ook uitvalt.

Agrarisch beheer

Van Dieren pleit er in zijn motie voor het natuurbeheer door boeren uit te laten voeren. 'Daar hebben we een beter gevoel bij. Boeren hebben immers de polder gecultiveerd en altijd onderhouden.'

De 33 hectare is het laatste deel dat nog niet is aangekocht en ingericht voor de EHS, deelgebied Gouwe Wiericke. Daarvan komt nu 20 hectare vrij uit een nalatenschap. Verder komt er nog een kleine 13 hecatre op de markt van verschillende partculieren.

Hoeve Stein

Melkveehouders Jan en Ardy de Goeij zijn een van die partculieren. Nu zij hun 2 hectare kunnen omzetten, hebben vander en zoon De Goeij in totaal 200 hectare veenweidenatuur in beheer. Staatsbosbeheer beheert het overige deel. Polder Oukoop is 300 hecare groot.

De Goeij hoopt verder de overige hectares te kunnen beheren. 'Daarmee kan de inrichting van de polder worden afgerond, een natuurpolder die beheerd wordt door de landbouw. Het bestemmingsplan kan in een keer worden afgerond en het waterschap kan in een klap zijn maatregelen nemen voor de Kaderrichtlijn Water.'

De familie De Goeij wil haar natuurboerderij Hoeve Stein de komende jaren uitbreiden naar 200 melkkoeien. 87 procent van hun inkomsten willen ze uit melk halen. De resterende 13 procent is natuurvergoeding.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer