Opsporen aardwarmte Noordoostpolder

Provincie Flevoland heeft het ministerie van EZ geadviseerd over een aanvraag voor een opsporingsvergunning voor aardwarmte in de Noordoostpolder. Het advies is om de vergunning alleen te verlenen als blijkt dat de werkwijze veilig is voor mens en milieu.

De aanvraag voor een opsporingsvergunning is bij EZ ingediend door het Nederlandse bedrijf Transmark. Dit wil zeer diepe aardwarmte (dieper dan 4 kilometer) omzetten in elektriciteit.

De provincie verzoekt de minister om deze aanvraag alleen verder in behandeling te nemen als blijkt dat er geen scheurtjes worden gemaakt (fraccen) of als blijkt dat deze methode om schaliegas te ‘bevrijden’ uit gesteente veilig is voor mens en milieu.

Fraccen

Het woord fraccen is afgeleid van ‘fracking’ of ‘hydraulic fracturing’ en betekent letterlijk: hydraulisch kraken. De methode bestaat eruit zeer kleine scheurtjes te maken in het gesteente.

Dat gebeurt door water, zand en een kleine hoeveelheid chemicaliën onder hoge druk (400 tot 1000 bar) in de boorput te pompen.

Onderzoek

In een brief aan EZ schrijven Gedeputeerde Staten van Flevoland belang te hechten aan een onafhankelijk onderzoek dat de minister heeft laten uitvoeren naar het opsporen en winnen van schaliegas.

De resultaten daarvan zijn nog niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer