Oppositie+HDSR%3A+provincies%2C+grijp+in
© hdsr

Oppositie HDSR: provincies, grijp in

Zes fracties in het algemeen bestuur van hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden willen dat provincies Utrecht en Zuid-Holland ingrijpen in de crisis bij het waterschap. Dat schrijven zij in een brandbrief aan de provincies die toezichthouders zijn.

Alleen ingrijpen 'van buitenaf' kan de crisis oplossen, stelt de oppositie. 'Als gezamenlijke fracties nemen wij daarom deze bijzondere stap en wenden ons tot uw beide provinciale besturen in uw hoedanigheid van toezichthouders', stellen de partijen in hun brief aan de provincies.

'Ten eerste willen we u het signaal geven dat het hoogheemraadschap in een hoogst zorgelijke sitiuatie verkeert. Ten tweede willen wij u graag in overweging geven om het bestuurlijk functioneren van het hoogheemraadschap nader onder de loep te nemen en aldus zelf dieper op de ernst van de situatie in te gaan.'

Handelswijze

De brief is ondertekend door de Algemene WaterschapsPartij, bedrijven, ChristenUnie, SGP, VVD en Waterschap@inwonersbelangen. Zij hekelen de handelswijze van coalitiegenoten CDA, PvdA, Water Natuurlijk en de boeren.

De oppositie respecteert de coalitie, maar 'om zich over de as van machtspolitiek blind te tonen voor de bestuurlijke en financiële consequenties van hun handelen voor het hoogheemraadschap baart ons ernstige zorgen.'

Problemen

Uit een extern onderzoek bleek onlangs dat er ernstige financiële problemen zijn bij grote projecten van De Stichtse Rijnlanden. Volgens de zes partijen blijkt uit het rapport dat de dagelijks bestuur nalatig is geweest en niet 'in control' was.

'In plaats van zelfreflectie - op het eigen functioneren in de afgelopen vier jaar - en hierop gebaseerde verbetervoorstellen neemt het dagelijks bestuur alleen door ingrijpen in de ambtelijke organisatie zaken weer recht te kunnen zetten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer