Koolzaadtelers boos op Brussel

Duitse telers van olie- en eiwithoudende gewassen zijn heel erg boos op de Europese Commissie. Steen des aanstoots is het beleid rond biobrandstoffen.

Door het voornemen om de bijmenging van ‘traditionele’ biobrandstoffen in de EU te beperken tot maximaal 5 procent en in 2021 alle subsidies te schrappen, is in Duitsland de koolzaadteelt ten dode opgeschreven. Dat zegt Wolfgang Vogel, voorzitter van de vakgroep Graan van de Duitse boerenbond DBV.

Vogel stelt dat de Europese Commissie is gecapituleerd voor krachten die de Europese producenten van biobrandstof verbinden met de honger in de wereld. 'Het is onverantwoord en gespeend van goede smaak om ons verantwoordelijk te maken voor de dood van kinderen in Afrika of voor het uitsterven van de orang-oetan in Zuidoost Azië.'

Tafel, Trog en Tank

De Europese boeren zijn volgens de bestuurder uitstekend in staat Tafel, Trog en Tank met elkaar te verbinden. 'We deden dat een eeuw geleden al, toen nog een kwart van de graanoogst aan de trekdieren gevoerd werd. En realiseert men zich wel dat met de teelten voor biobrandstof ook veel eiwitrijk veevoer van de EU-markt zal verdwijnen? Dat maakt extra import van miljoenen tonnen sojaschroot noodzakelijk.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  80 %
 • Zondag
  10° / 7°
  70 %
 • Maandag
  8° / 6°
  70 %
Meer weer