Minder virussen in pootgoed

Slechts 5,8 procent van het pootgoedareaal in Nederland is afgelopen jaar verlaagd in klasse na de nacontrole op virussen door keuringsdienst NAK.

NAK keurde in 2012 in totaal 37.622 hectare pootgoed en verlaagde de pootgoedstatus van 31 procent van dit areaal. Belangrijkste oorzaak van de verlagingen (17,4 procent) waren bacterieziekten, vooral erwinia.

Van het areaal is uiteindelijk 3,9 procent afgekeurd om te mogen worden verhandeld als pootgoed. Vorig jaar verlaagde NAK 30 procent van de pootgoedstatus van de gekeurde percelen en was het percentage afkeuringen 2,8 procent.

S-pootgoed

Jaap Haak vertelde gisteravond tijdens een telersvergadering in Swifterbant dat NAK afgelopen seizoen 8.184 hectare S-pootgoed keurde. 'Dat areaal was nog nooit eerder zo groot', volgens de technisch coördinator keuringen.

Haak gaat ervan uit dat de besmettingen door virussen in pootgoed dit jaar historisch laag zijn vanwege de weersomstandigheden die minder gunstig waren voor luizen.

'Verder speelt mee dat meer S-pootgoed is gebruikt en hebben de pootgoedtelers goede bestrijdingsschema's aangehouden', geeft hij aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  7° / 5°
  50 %
 • Donderdag
  5° / 3°
  90 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  90 %
Meer weer