45 ton vers bij maïs onder folie

Melkveehouder Joost Geuijen in Netterden haalde vorig jaar circa 45 ton vers product per hectare bij zijn teelt van maïs onder folie.

Geuijen teelde in 2012 voor het eerst maïs onder folie. Uit het vers maïsonderzoek blijkt dat de maïs 1034 VEM per kilo droge stof bevat en 61 gram DVE per kilo droge stof.

Het gehalte aan zetmeel is 385 gram per kilo droge stof, boven het gemiddelde. De melkveehouder is redelijk tevreden over dit gehalte.

De uitslag van de maïskuil laat 1027 VEM zien, met 55 gram DVE en 393 gram zetmeel.

Het gewicht aan vers product per hectare werd bepaald door een silagewagen te wegen en het gewicht en het gemaaide oppervlak om te rekenen naar een hectareopbrengst. 'De droge stof (38,8 procent) is wat hoger dan normaal. De tonnen vers zijn wat minder.'

Kosten

Geuijen teelde vorig jaar 8,5 hectare op twee percelen op kleigrond in Netterden. Het eerste perceel van bijna 5 hectare was gescheurd grasland, dat begin van het jaar werd ondergeploegd zonder dat de zode eerst werd doodgespoten.

De andere 3,4 hectare was al maïsland. Met de zaai in één werkgang werd een werkgang uitgespaard, die van de onkruidbestrijding.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Oost/West

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer