GLB jaar later van start

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) wordt pas op 1 januari 2015 ingevoerd. Dat zei minister Henk Kamp van EZ deze week in de Tweede Kamer.

GLB+jaar+later+van+start
© AFP

Na het mislukken van EU-top in november over de eurobegroting werd al duidelijk dat invoering van het GLB in 2014 moeilijk haalbaar zou worden. Zelfs EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos liet deze week weten het tijdschema voor invoering erg krap te vinden.

Toeslagrechten

Voor de boeren die nu een toeslagrecht hebben, is dat gunstig, al moeten ze in 2014 al rekening houden met een verlaging van hun toeslagrecht door de druk op het EU-budget 2014-2020. De kans dat de overgang doorloopt tot 2020-2021, lijkt nu wel groter te worden.

De EU-landbouwministers moeren nog instemmen met het uitstel. Het kan zijn dat Midden- en Oost-Europese landen daarbij dwarsliggen. Zij hebben met de invoering van het nieuwe GLB het meest te verdienen.

LTO blij met uitstel

LTO is blij dat er uitstel aan lijkt te komen. ‘We hebben in november al gepleit voor het uitstellen van de invoering’, zegt LTO-voorzitter Albert Jan Maat. ‘Ik ben blij dat de Nederlandse regering zich hier nu bij aansluit.

? Lees meer hierover in de Nieuwe Oogst van vandaag, edities LTO Noord..

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  9° / 6°
  80 %
 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  10° / 7°
  5 %
Meer weer