Kwekersvrijstelling in vrijwel hele EU

De beperkte kwekersvrijstelling wordt voor bijna de hele Europese Unie vastgelegd. De vrijstelling heeft een plek gekregen in het akkoord over het Europese gemeenschappelijke octrooi.

Dat heeft het Europees Parlement vandaag besloten in Straatsburg. Gisteren gingen ook de lidstaten al akkoord. Bijna alle lidstaten van de Europese Unie doen mee met het octrooi. Alleen Spanje en Italië hebben het akkoord afgewezen. De Europese octrooiregels gaan 1 januari 2014 in.

De kwekersvrijstelling maakt het mogelijk om voor het kweken, ontdekken en ontwikkelen van nieuwe plantenrassen gebruik te maken van al bestaande planten waarop octrooirecht rust, zonder toestemming van de octrooihouder.

Toepassing

De passage met de kwekersvrijstelling staat in rechtspraakverdrag dat een speciaal Unified Patent Court opricht voor het toezien op de toepassing van de octrooiregels. Een Europees octrooi kan direct voor de hele EU gelden en hoeft nog maar in drie talen te worden vertaald, namelijk Engels, Duits en Frans.

Op dit moment kunnen octrooien alleen op nationaal niveau worden aangevraagd en beschermd. Daarnaast moet alles nu ook worden vertaald in alle talen van de landen waarin de octrooien moeten gelden en dat is een dure zaak.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer