Topigs-zeug vererft groei en vc

Het fokdoel van Topigs-zeugen bestaat nu voor meer dan 50 procent uit vleesvarkenskenmerken. Dat is het gevolg van de koerswijziging die Topigs in 2009 heeft ingezet.

Topigs%2Dzeug+vererft+groei+en+vc
© Ruben meijerink

Tot 2009 stond de fokkerij vooral in het teken van vruchtbaarheid en moedereigenschappen. Vleesvarkenskenmerken zoals spekdikte, groei en voederconversie telden niet mee in het fokdoel. Wel werd er gefokt op karkaskwaliteit.

De koerswijziging is ingegeven door het groeiend belang van voerefficiency. Ten opzichte van 2008 produceert een Topigs-zeug in 2012 twee biggen meer, heeft 1 millimeter minder spek en 20 gram betere groei. Deze verbetering geeft de zeug ook door aan haar nakomelingen, de vleesvarkens.

Het fokdoel bij de beren is niet aangepast. Wel wordt nog sterker geselecteerd op vleesvarkenskenmerken bij beren bestemd voor ki.

Total

Leidend in de bedrijfsvoering wordt de Total Feed Efficiency (TFE), zegt directeur Michel Westerhof van Topigs. 'Hoeveel kilo voer stop ik in mijn bedrijf en hoeveel kilo vlees krijg ik er uit.'

Van invloed op de TFE zijn voederconversie, sterftepercentage en robuustheid (duurzaamheid) van de zeug. Een zeug produceert nu gemiddeld 3.200 kilo vlees. De verwachting is dat dat in 2018 gegroeid is tot 3.900 kilo bij 2,4 TFE.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer