Koude: verhoog concentratie kunstmelk kalf

ForFarmers Hendrix adviseert veehouders vanwege het koude weer een hogere concentratie kunstmelk per liter aan kalveren te verstrekken.

De omgevingstemperatuur heeft invloed op de energiebehoefte van het kalf, geeft de voerleverancier aan. De energiebehoefte is afhankelijk van de geproduceerde warmte en het warmteverlies.

Bij een koude buitentemperatuur heeft een kalf meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Als het dier geen extra energie binnenkrijgt via de voeding, gaat het extra lichaamsreserves verbranden. Dat gaat ten koste van de groei.

Temperatuur

Bij een temperatuur van -5 graden Celsius is het advies om de concentratie kunstmelk met 25 procent te verhogen. Kalveren jonger dan 3 weken hebben bij een temperatuur lager dan 10 graden Celcius al extra energie nodig uit kunstmelk.

Naast een hogere concentratie kunstmelk per liter is ook aandacht voor de watervoorziening nodig.

Water

Kalveren nemen geen krachtvoer op zonder water, bovendien hebben de jonge dieren in koudere periodes extra water nodig om aan de vochtvoorziening te voldoen en warmte te reguleren.

ForFarmers Hendrix adviseert minimaal een half uur na het voeren van melk, lauw water te verstrekken, eventueel met elektrolyten, om de opname te stimuleren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer