'Mentaliteitsverandering kalverhouder nodig'

Op het gebied van antibioticagebruik in de kalverhouderij is volgens de ING in de sector een mentaliteitsverandering nodig. De bank noemt het een van de noodzakelijke verbeterpunten in een rapport.

%27Mentaliteitsverandering+kalverhouder+nodig%27
© Jos Thelosen

De noodzakelijke antibioticabeperking vraagt om vernieuwing van de sector, verzekert de ING in themastudie 'Optimalisering kalverhouderij nodig om afbraak van toeslagregeling op te vangen'.

Productie van met biest gevoerde kalveren in plaats van nuchtere kalveren brengt bijvoorbeeld realisatie van gezondheidsdoelstellingen al een stap dichterbij.

Rentabiliteit

De rentabiliteit in de sector staat door het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) onder druk, weet de bank. Door scherp te sturen op bedrijfsvoering in de hele keten, blijft er echter voldoende zicht op een gezonde toekomst voor de kalverhouderij.

Stierkalveren uit de zuivelproductie kunnen worden benut voor de productie van vleeskalveren. Door de economische groei van de sector werd over de jaren echter de import van nuchtere kalveren steeds belangrijker.

Duitsland

Tegenwoordig wordt de helft van de kalveren ingevoerd. Dat gebeurt onder meer uit zuivelproductiegebieden in Duitsland, Polen, Denemarken en de Baltische staten, blijkt uit de ING-themastudie.

• Klik voor complete rapport op bijgesloten pdf

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 0°
  5 %
Meer weer