'Doel duurzame vleesproductie niet gehaald'

De eerste doelen op weg naar een duurzame vleesproductie in 2020 zijn niet gehaald. Preventief antibioticagebruik is nog niet gestopt, gezond vee krijgt nog steeds antibiotica, een zwarte lijst met gevaarlijke antibiotica is er niet net als de klokkenluidersregeling.


Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Brabant hebben dat moeten constateren in antwoorden op vragen van Statenlid Martijn Kap.

Ruim een jaar geleden maakten veehouders en supermarkten op initiatief van de provincie afspraken over duurzaam vlees vanwege onvrede over grote, volle stallen. Het doel is dat in 2020 nog alleen duurzaam vlees in de Nederlandse winkels ligt.

Verbond van Den Bosch

Opsteller Daan van Doorn van het 'Verbond van Den Bosch' stelde tot 2020 een aantal stappen voor. De eerste doelen moesten dit jaar worden gehaald.

'Het is aan de sector zelf om een eind te maken aan preventief gebruik van antibiotica', reageert GS in de antwoorden.

Koppelbehandeling

Toediening van antibiotica aan gezonde dieren door koppelbehandeling blijkt soms noodzakelijk omdat dieren steeds meer in grote groepen worden gehouden. Er zijn verder nog geen mogelijkheden om ziekten snel te ontdekken.

Brabant werkt zelf aan een regeling voor boeren of dierenartsen die (anoniem) misstanden willen melden. In de loop van volgend jaar komt er een voorstel voor de klokkenluidersregeling, kondigt de provincie aan.

Minder sceptisch

Procesvoorzitter Van Doorn is veel minder sceptisch. Hij wijst op het fors gedaalde antibioticagebruik. 'Politici willen een meetlatje maar zo werkt het niet. Die stapjes zijn niet heilig. Het is een mentaliteitsverandering die veel sneller gaat dan ik durfde hopen.'

Er is volgens hem al een hele stap voorwaarts gezet. 'De kwalititeitsslag is ruim voor 2020 gemaakt.'

ANP

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer